Щодо посилення епідеміологічного нагляду за гострим вірусним гепатитом А

Вірусний гепатит А (далі – ВГА) – вірусне інфекційне захворювання з гострим ураженням печінки, високою контагіозністю. Єдиним джерелом є людина хвора на будь-яку форму ВГА. Головний механізм передачі є фекально-оральний, шляхи - водний, харчовий, контактно-побутовий. Інкубаційний період 35 діб (до 50 діб). Характерна сезонність - осінньо-зимова. Збудник надзвичайно стійкий до впливу фізико-хімічних чинників, що дозволяє йому тривалий час перебувати у різних об’єктах довкілля і зберігати патогенні властивості (вода – від 3 до 10 міс.). Періодичність виникнення спалахів - 4-5 років. Специфічного лікування ВГА не існує.

За даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» епідемічна ситуація в Україні із захворюваності на ВГА характеризується як нестійка, з тенденцією до погіршення. За 9 міс. 2023 року зареєстровано 314 випадків проти 171 у 2022 році, показник захворюваності визначився на рівні 0,77 проти 0,41, зростання на 83,6%.

Враховуючи нестійку епідемічну ситуацію з ВГА в Україні, активні зовнішні і внутрішні міграційні процеси, інтенсивне забруднення довкілля деокупованих та окупованих територій (у першу чергу джерел води питної та грунту), незадовільний технічний стан водопровідних та водоочисних мереж, санітарний стан житлових приміщень і прибудинкових територій, сезонну активізацію збудника ВГА область перебуває у зоні ризику щодо ймовірного поширення захворюваності та виникнення ускладнень.

/Files/images/Безымянный.jpg /Files/images/Безымянный1.jpg

Кишкові_інфекції_надзвичайні_ситуації

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.